Пробовземане

Специфични изисквания при пробовземане

1. Общи хематологични и биохимични показатели

- кръв се взема сутрин до 10:00 ч., на гладно, след 12-часова хранителна пауза; без прием на кафе, кофеин-съдържащи напитки и цигари, непросредствено преди венепункцията; след изключване на алкохол през последните 24 часа. Разрешава се само прием на вода.

2. Изследване за анемия (в т.ч. желязо, витамин В12, феритин, фолат в серум/еритроцити)

- кръв се взема сутрин до 10:00 ч. на гладно без прием на витамини, хранителни добавки и медикаменти, съдържащи желязо и мед през последните 10-14 дни.

3. Кръвно-захарен профил

- кръв се взема сутрин, след 12-часова хранителна пауза по следната схема:

- 8:00 - кръвна захар на гладно;

- 8:30-9:00ч. - закуска;

- 12:00 ч. - кръвна захар преди обед;

- 12:30 - 13:00 - обяд;

- 15:00 ч. - кръвна захар 2 часа след хранене.

4. Глюкозотолерантен тест (обременяване)

- кръв се взема сутрин, след 12-часова хранителна пауза по следната схема:

- 7:00 - 8:30 ч. - вземане на първа проба венозна кръв (0-ва минута);

- изпиване на 75 гр. глюкоза, разтворена в 200-250 мл. вода в рамките на 5 минути;

- втора проба венозна кръв - след 60 мин. (60-та минута);

- трета проба венозна кръв - след още 60 мин. (120-та минута).

По време на изследването пациентът не извършва физическо натоварване, не приема храна, не пуши. Разрешава се само прием на вода.

5. Липиден профил

- кръв се взема сутрин до 10:00 ч., на гладно, след 12-часова хранителна пауза, без употреба на алкохол в предходните 72 часа. Изследването се провежда без промяна в хранителния режим през последните 3 седмици.

6. Хормонални изследвания

- кръв се взема по схема, определена от наблюдаващия лекар или, ако не е назначено изследването от специалист, кръв се взема до 10:00 ч. без прием на кафе, кофеин-съдържащи напитки и цигари при следните условия:

- за FSH, E2 и LH се взема 1-3-ти ден от началото на менструалния цикъл;

- за Прогестерон се взема на 21-ви ден от първия ден от последния менструален цикъл;

- за Пролактин се взема сутрин до два часа след ставане от сън; в състояние на покой поне 30 мин. преди пробонабирането; без полов контакт през последните 72 часа; без масажиране на гърдите през последните 72 часа; без стресови състояния;

- за PSA става задължително 10 дни след травмиращи манипулации (ректално туширане);

- за хормони на щитовидната жлеза - преди прием на медикаменти за щитовидната жлеза. При вземане на кръв за изследване на лекарствена концентрация трябва да се има предвид кога е бил последният прием при вземане на лекарството.

7. Общо химическо изследване на урина (ОХИ) и седимент

- в стерилен контейнер за еднократна употреба се събира първата сутрешна урина, като се взема средната струя след тоалет на гениталиите с вода и сапун.

8. Урина в диуреза

- необходимо е събиране на 24-часова урина като на пациента се осигуряват чисти съдове с консервант, съобразно анализираното вечещество. Събирането на 24-часовата урина започва след извършване на тоалет на външните гениталии и след изхвърляне на първата порция урина (в началния час). Всички количества отделена урина от втората порция на настоящия ден до първа порция на следващия ден се събират в осигурения съд като се регистрира началния и крайния час. Обемът на събраната урина се измерва точно и се записва. Съхранява се в хладилник на 4-8°С. Размесва се събраното количество урина и от нея се отделя в стерилен контейнер за урина 15-20 мл. урина, което количество се донася в лабораторията за анализ.

9. Стерилна урина

- взема се средна струя от първата сутрешна урина (10-20 мл в стерилен контейнер, след хигиенен тоалет със сапун и вода (без употреба на дезифектанти) и без подсушаване. Стерилният контейнер се затваря веднага внимателно, за да не се замърси отделената урина. При деца под 3-годишна възраст се използва пакет за събиране на сутрешна урина (закупен от аптеката), който се фиксира с подходяща лепенка върху външните полови органи, така че отделената урина да се събира в него. Контейнерът с урина се донася в лабораторията до 2 часа след отделянето ѝ или ако това е невъзможно се съхранява при температура 2-8°С до 24 часа.

10. Назофарингеален секрет за COVID-19

- пробата се взема от назофарингса след като пациентът е издухал носа си и без да е използвал назални медикаменти.

11. Орофарингеален секрет за COVID-19

- пробата се взема сутрин, преди хранене (ползване на продукти за хигиена на устата, дъвки или медикаменти за гърло, след сваляне на подвижни протези /ако има такива/ и щателно изплакане на устата с топла вода. Храчката се отделя в стерилни, плътно затварящи се контейнери. Взетата проба се доставя веднага в микробиологична лаборатория или се съхранява при температура 2-8°С до 24 часа.

13. Семенна течност за микробиологично изследване

- след извършване на хигиенен тоалет на гениталиите и хигиенно измиване на ръцете се пристъпва към стимулирано отделяне на еякулат, като цялото отделено количество се събира в стерилен контейнер. Пациентът не трябва да е уринирал поне един час преди манипулацията по събиране на еякулата. Пробата се доставя в лабораторията до 2 часа от отделянето.

14. Фецес (изпражнение)

- фецес се дава след спонтанна или предизвикана дефекация в стерилен контейнер за фецес. Той съдържа ластмасова лъжичка, с която се взима количество за изследване, най-добре от 2-3 места на пробата. Урина и кръв не трябва да влизат във фекалнатта проба! Наличието на слуз не е противопоказание за взимане на материал.

Фекална проба за микробиологично изследване

- вземането на биологичния материал се осъществява в зависимост от предполагаемия причинител на инфекцията! При кърмачета фекална проба се взема направо от пелените, а при деца и възрастни след хигиенен тоалет на аналната област. Пробата се взема в период без прием на антибиотици, без менструално кървене, от места без наличие на кръв и урина. За манипулацията се използват чисти пособия и стерилен контейнер с/без лъжичка. Фекалната проба с размер на бадемова ядка (или 5-10 мл при течна консистенция) се взема от няколко места на изпражнението. Пробата се доставя в микробиологичната лаборатория до 2 часа или се съхранява при температура 2-8°С до 24 часа.

Окултни кръвоизливи, хеликобактер антиген - пробата се взема от места без наличие на примеси (слуз, урина);

здравна книжка / детска градина (носителство за шигела, салмонела и патогенни коли) - пробата се взема в период без прием на антибиотици;

- повторно изследване на фецес с проведена терапия се прави най-рано 7 дни след края на антибиотичното лечение.

Провери резултат